HTML

mintts@tk.kim.ba | +387 35 369-393

Kviz znanja

Projekat ima značajan uticaj na veću grupu osoba (naročito učenika) koji će realizacijom projekta dobiti priliku da unaprijede svoje znanje iz oblasti sigurnosti saobraćaja, saobraćajnih pravila, pravila ponašanja u saobraćaju, saobraćajnoj kulturi i posljedicama ne poštovanja saobraćajnih pravila i propisa.

Uzimajući u obzir da su djeca jedna od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju, podizanje njihovog znanja o sigurnosti u saobraćaju kroz ovakve projekte za rezultat bi u konačnici trebalo da ima veći stepen sigurnosti istih u saobraćaju.

Kroz ovaj projekat, pored podizanja nivoa znanja kod učenika, postiće se i takmičarski duh, te uspostavljanje novih prijateljstava između učenika iz različitih škola.

Svjedoci smo sve većeg broja saobraćajnih nezgoda koje se događaju na putevima na području Bosne i Hercegovine, pa tako i na području Tuzlanskog kantona. U navedenim saobraćajnim nezgodama u određenim slučajevima, ne tako rijetko, kao pješaci ili putnici u vozilima znaju se naći i djeca. Posljedice u takvim nezgodama mogu biti fatalne po tu kategiriju učesnika u saobraćaju. Kako bi se uticalo na smanjenje tih posljedica, a na djeci zanimljiv i motivirajući način, kroz edukaciju i takmičenje, ovom projektom želimo podići njihov nivo znanja o sigurnosti saobraćaja, saobraćajnim pravilima, pravilima ponašanja u saobraćaju, saobraćajnoj kulturi i posljedicama ne poštovanja saobraćajnih pravila i propisa.

Kroz edukaciju djece, postiće se kod istih razvijenje svijesti o načinu njihovog ponašanja u saobraćaju, a sve u cilju da takvim ponašanjem kao učesnici u saobraćaju sprijeće nastanak saobraćajne nezgode ili ukoliko do iste dođe da posljedice budu što manje.

Radi se o ideji da Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja u partnerstvu sa srednjim školama na području Tuzlanskog kantona koje u svom sastavu imaju razrede stručne ili tehničke škole iz oblasti cestovnog saobraćaja organizuje kviz znanja iz oblasti sigurnosti drumskog saobraćaja i saobraćajne kulture u kojem bi učestvovali predstavnici učenika iz svakog prijavljenog razreda.

Pripremljen je Priručnik PRIRUČNIK ZA KVIZ ZNANJA IZ OBLASTI SIGURNOSTI U SAOBRAĆAJU I SAOBRAĆAJNE KULTURE za pripremu učenika za kviz koji se nalazi na linku. http://kvizznanja.ba/ .

Nakon određenog vremena pripreme (koja uključuje i održavanje edukativno-pripremnog časa za svaki prijavljeni razred), održate će se školska takmičenja, te izabrane reprezentacije škola će prisustvovati završnom kvizu znanja, gdje će se uz prigodnu manifestaciju, prikladan program i medijsku propraćenost održali navedeni kviz znanja.

Za razred koji bude pobjedio na kvizu kao nagrada bit ce jednodnevni edukativni izlet u neki od gradova Bosne i Hercegovine, gdje bi posjetili jednu od firmi koja posluje u oblasti saobraćaja.

Više informacija na web stranici. http://kvizznanja.ba/

0 0