HTML

mintts@tk.kim.ba | +387 35 369-393
Aktivnosti

Vlada TK izdvojila više od 600.000 KM za pomoć sektoru saobraćaja i prijevoza putnika

 

22.12.2021 10:11
Slika
 
Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, Hamza Bešić upriličili su danas prijem za predstavnike privrednih subjekata iz oblasti saobraćaja i prijevoza putnika, kojima je Vlada TK ove godine subvencionirala dio troškova u cilju prevazilaženje poteškoća u poslovanju uzrokovanih panedmijom COVID – 19.

Vlada TK je ove godine putem Javnog poziva dodijelila 630.000 KM za pomoć privrednicima iz oblasti saobraćaja i prijevoza putnika, koji su pretrpjeli gubitke u poslovanju zbog posljedica pandemije COVID – 19.

„Vlada TK je pomoć privredi tokom pandemije proširila i na sektor saobraćaja, i to je prvi put realizirano u ovom Kantonu, a i među rijetkim smo vladama koje su imale senzibilitet za taj sektor" , kazao je premijer TK, Kadrija Hodžić.

Budući da je aktuelna Vlada ovogodišnji Budžet naslijedila od prošle Vlade, tim Budžetom nisu bila predviđena sredstva za saobraćaj, međutim rebalansom Budžeta ukupno je predviđeno oko 800. 000 KM za pomoć prijevoznicima, koji su zbog posljedica pandemije imali poslovne gubitke od 30 do 70 %, napomenuo je premijer Hodžić.

„Sredstva su raspoređena za 437 privrednih subjekata, za koje smo subvencionirali 2267 plaća" , naglasio je, dodavši da je isplata sredstava započela i bit će okončana narednih dana.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja je prvi put realiziralo Javni poziv kojim smo pomogli sektor saobraćaja, za autobusne i taksi prijevoznike, a riječ je o subvencioniranju dijela bruto plate za april i maj 2021 godine, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, Hamza Bešić, poručivši da je intencija Vlade TK da pomogne privredu u svim segmentima u skladu s mogućnostima.

„Sektor prijevoza putnika uz zdravstvo i turizam posebno je pogođen zbog pandemije, tako da smo ostvarili tek 63 posto od prometa koji smo imali tokom 2019. godine, ne očekuje se značajniji rast u skorije vrijeme zbog pandemije, izjavio je direktor kompanije Transturist d.d. Tuzla, Nadžad Siočić, zahvalivši se Vladi TK i resornom ministarstvu što su prepoznali značaj spašavanja radnih mjesta u sektoru saobraćaja, napomenuvši da kompanija Transturist zapošljava 105 radnika.

Predsjednik Udruženja Tuzla Taxi Neim Husić zahvalio se resornom ministru, koji je uložio velike napore da taksi prijevoz uđe u jedan ovakav projekat.

„Mi u taksi prijevozu smo ovisni o protoku roba i putnika u turizmu, bilo kakva pomoć je značajna, ali značajnije je prepoznavanje našeg problema," poručio je Husić, napominjući da Grad Tuzla ima 350 registrovanih taksi prijevoznika, od kojih je 175 pravnih lica, a ostalo su samostalni taksi prijevoznici.
0 0