HTML

mintts@tk.kim.ba | +387 35 369-393
Aktivnosti

Svjetski dan prava potrošača

 

15.03.2023 15:16
Slika
 
Svake godine 15. mart se obilježava kao Svjetski dan prava potrošača. Obilježavanje ima za cilj podizanje svijesti o pravima potrošača i njihovoj zaštiti kao i potrebi poštivanja prava potrošača od strane svih aktera na tržištu. Prilika je to i da se poveća vidljivost udruženja za zaštitu potrošačkih prava i aktivnosti koje realiziraju.

Ove godine tema Svjetskog dana prava potrošača je “Osnaživanje potrošača u energetskoj tranziciji“. U toku je energetska kriza koja pogađa sve građane te se zbog toga želi podići svijest potrošača o važnosti prelaska na održive energetske sisteme kao i unaprijediti zaštitu prava potrošača na energetskom tržištu.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona ostvaruje dugogodišnji saradnju sa Udruženjem “Klub potrošača TK” sa sjedištem u Tuzli. Saradnja podrazumjeva organizaciju edukativnih programa kako bi se građanima sa područja Tuzlanskog kantona približio Zakon o zaštiti prava potrošača Bosne i Hercegovine te načine za zaštitu prava potrošača, sastanke sa predstavnicima ključnih trgovačkih centara, saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona koji našim građanima daju informacije kako da se zaštite u toku korištenja elektronskih novčanih transakcija i korištenja bezgotovinskog plaćanja karticama kao i sastanke sa predstavnicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji pružaju savjete kako da potrošači realiziraju svoja prava.

I u 2023.godini u Godišnjem programu rada, Ministarstvo je predvidjelo niz aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu zajedno sa Udruženjem „Klub potrošača TK“.

Svi smo potrošači, iskoristimo ovaj dan da se upoznamo sa pravima potrošača i sistemski postavljenim alatima za zaštitu prava potrošača!
0 0