HTML

mintts@tk.kim.ba | +387 35 369-393
Aktivnosti

PRVI LICENCIRANI TURISTIČKI VODIČ ZA PODRUČJE TUZLANSKOG KANTONA

 

19.05.2021 14:05
Slika
 
Danas je u prostorijama Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja upriličena dodjela iskaznice prvom registrovanom turističkom vodiču za područje Tuzlanskog kantona.

Da bi se i zvanično stekao status turističkog vodiča, shodno federalnoj zakonskoj regulativi, neophodno je, poslije položenog stručnog ispita za turističkog vodiča, ishoditi i rješenje nadležnog općinskog/gradskog organa kojim se odobrava obavljanje djelatnosti turističkog vodiča u obliku osnovnog zanimanja.

U poratnom vremenu, na području Tuzlanskog kantona, bez obzira na veći broj lica koja su položila stručni ispit, do danas se ni jedno lice nije odlučilo na prijavu ove djelatnosti, prevashodno zbog nedostatka potražnje i sezonskog karaktera ove djelatnosti a s druge strane velikih obaveza po osnovu poreza i doprinosa.
Na ovaj korak se odlučio gospodin Sanel Silajdžić i time stekao status prvog certificiranog turističkog vodiča za područje Tuzlanskog kantona.

Gospodin Silajdžić usluge turističkog vođenja pruža na engleskom i njemačkom jeziku i svoje usluge pruža tokom cijele godine.

Za sve zainteresirane za usluge turističkog vođenja kontakt telefon ovog turističkog vodiča je 061 237 906 ili e-mail adresa: sanel.silajdzic@gmail.com.

Pored uručenja iskaznice, Ministar Hamza Bešić je iskoristio priliku te se kroz kraći razgovor upoznao sa problemima sa kojima se susreću turistički vodiči prilikom definisanja svog radno pravnog statusa.
0 0