HTML

mintts@tk.kim.ba | +387 35 369-393
Aktivnosti

Počinje izrada strategije razvoja turizma u FBiH 2021/2027

 

07.07.2021 13:05
Slika
 
Federalno ministarstvo okoliša i turizma započinje izradu Strategije razvoja turizma Federacije BiH 2021-2027. godina, u čemu će sarađivati s Privrednom komorom FBiH, a uz podršku USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH.

Ovim povodom, 07.07.2021.godine u Sarajevu je održan sastanak na kojem su učestvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić i direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) Ibrahim Osta, kao i kantonalni premijeri i ministri turizma, predstavnici turističkih zajednica, razvojnih agencija, te Vanjskotrgovinske komore BiH i turističkog sektora.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK je uzelo učešće na sastanku. Ministar Hamza Bešić je prisutnim predstavio prednosti i potrebe u daljem razvoju turističke djelatnosti na području Tuzlanskog kantona. Istaknuta je potreba unaprijeđenja zakonske regulative koja će pratiti razvoj i potrebe privatnog i javnog sektora u turizmu.

U izradi Strategije razvoja turizma bit će korišten pristup baziran na četiri stuba, odnosno na marketingu destinacije, proizvodu i iskustvima, te razvoju ljudskih resursa i poticajnog okruženja.

Ova metodologija je razvijena u skladu s najboljim međunarodnim praksama za unapređenje konkuretnosti turističkog sektora. Značajan partner u ovom procesu će biti Privredna komora FBiH, koja će djelovati kao posrednik za osiguravanje aktivnog učešća privatnog sektora tokom razvoja i implementacije strategije.
USAID Turizam će organizirati niz sastanaka s fokus grupama u više dijelova Federacije BiH, a u koje će biti uključeni predstavnici privatnog i javnog sektora, akademske zajednice, udruženja i svi ostali zainteresirani akteri iz turističkog sektora. Na ovaj način započet će uključivanje neposrednih pružaoca turističkih usluga u javno-privatno partnerstvo i dijalog koji će biti nastavljen tokom provedbe strategije, doprinoseći održivosti javnih politika, te generalno rastu i konkurentnosti ovog sektora, saopšteno je iz Vlade FBiH.
0 0