HTML

mintts@tk.kim.ba | +387 35 369-393
Aktivnosti

Održan okrugli sto na temu: „Cijene i potrošači“.

 

27.01.2023 09:46
Slika
 
Udruženje za zaštitu potrošača „ Klub potrošača Tuzlanskog kantona“ Tuzla je uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona 26.01.2023.godine održao okrugli sto na temu „Cijene i potrošači“.

Statistički podaci govore da je u 2022.godini zabilježen rast nivoa cijena od 14.8% u odnosu na 2021.godinu a kada govorimo o hrani taj procenat se penje do 23,2%. U vijestima distributeri naftnih derivata najavljuju nova poskupljenja goriva te je za očekivati poskupljenje i ostalih proizvoda.
Nova 2023.godina je na početku a već imamo pokazatelje koji upućuju na nastavak tendencije rasta cijena. Zbog toga je razgovor na ovu temu vrlo važan sa čime su se složili svi učesnici i istakli zabrinutost i potrebu zaštite ekonomskih interesa potrošača sa prostora Tuzlanskog kantona. U pozitivnoj, interaktivnoj i konstruktivnoj diskusiji prisutni su iskazali svoje viđenje problema rasta cijena i složili se o potrebi donošenja niza mjera i programskih aktivnosti od strane države kako bi se pomoglo potrošačima. Svi prijedlozi i definisani zaključci će biti dostavljeni Vladi Tuzlanskog kantona kao i Federalnom ministarstvu trgovine.

Nadamo se da će ovakav način komunikacije i saradnje postati redovan proces u kome ćemo zajedno sa akademskom zajednicom, javnim institucijama i nevladinim sektorom prepoznavati osnove za nove inicijative a sve u korist potrošača, građana Tuzlanskog kantona. Želimo izgraditi svijest da uloga potrošača svakim danom postaje sve važnija jer mogu direktno uticati na razvoj konkurentnosti privrede i zbog toga želimo kreirati saradnju koja će biti korisna i produktivna za sve.
0 0